Ajánlott védekezés a szőlő 3 fő betegsége ellen

Különös tekintettel a szőlő virágzására és kötődésére, valamint a szinte minden nap lezúduló záporokra, zivatarokra, mindenképpen ajánlott a védekezés a szőlő 3 fő betegsége ellen. Védekezésre mindenképpen felszívódó+kontakt kombinációkat ajánlok. Amíg ilyen záporos, zivataros, meleg az időjárás addig 10 napnál hosszabb védekezési forduló tartását nem javaslom.

Mivel a virágzás előtt vagyunk, elsősorban rézmentes kombinációkat helyezzük előtérbe, de adott esetben a rezes kombinációk sem okozhatnak problémát ha megfelelően használjuk azokat.

Peronoszpóra ellen megfelelő pl.: Ridomil Gold MZ, Sereno, Acrobat MZ vagy rezes kombinációk közül pl.: Ridomil Gold Plus, Melody Compact, Curzate R, Kupfer Fusilan WG.

Lisztharmat ellen: pl.:kén (Thiovit, Kumulus)+ Topas 100 EC vagy Folicur Solo, vagy Falcon vagy Systhane Duplo.

A jelenlegi időszakban számításba jöhetnek már a stobilurin hatóanyagcsoportba tartozó hatóanyagok, vagy azt is tartalmazó készítmények. A stobilurin hatóanyagcsoportba tartalmazó hatóanyagok lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen is rendelkeznek hatással, de nem egyforma erősséggel.
Ezek a készítmények pl.:Quadris, Ectair 49 WG, Cabrio Top. A Quadrishoz és az Ecrair 49 WG-hez mindenképpen javaslok hozzátenni kontakt peronoszpóra és lisztharmat elleni készítményeket, pl.: Dithane-t és Thiovitot, a Cabrio Top már tartalmaz metiram-ot ami peronoszpóra elleni kontakt hatóanyag, így csak kénnel javasolt kiegészíteni.

Szőlőmolyok kapcsán, mivel továbbra sincs információnk a rajzásról, csak annyit tudok mondani, hogy ha szükséges az ellene való védelem akkor pl.:Dimilin, Nomolt, Match, Mospilan 20SP, Coragen, Karate Zeon készítmények hatásosak ellene.