Aktuális növényvédelmi teendők (2011.06.14.)

A szőlő jelenleg – fajtától és fekvéstől függően – a kötődés illetve a borsnyi nagyságú fejlettségi állapot között van és mellette még folyamatos az intenzív hajtásnövekedés. Az elkövetkezendő időszakban a meteorológiai előrejelzés szerint a felmelegedéssel párhuzamosan továbbra is várható kisebb nagyobb csapadék. Tekintettel arra, hogy a szőlő június folyamán még mindenképpen az intenzív hajtás és bogyónövekedés állapotában lesz, fontos, hogy a hajtásokat és a fejlődő fürtöket fokozottan és lehetőség szerint megelőző jelleggel védjük meg a peronoszpóra és a lisztharmat ellen.

Védekezésre továbbra is a felszívódó+kontakt hatóanyagokat tartalmazó kombinációkat javaslok. Amennyiben hullik csapadék és ennek hatására levélnedvesség alakul ki, valamint meleg, párás körülmények akkor 10-(12) napnál ne legyen hosszabb a védekezési forduló. Amennyiben viszont meleg száraz kánikulai időjárás alakul ki akkor akár 14 napig is elnyújthatjuk a védekezések közötti idő hosszát, különösen ha tünetmentes az ültetvény

Mivel a virágzás után vagyunk peronoszpóra ellen nyugodtan használhatunk rézmentes (pl.:Ridomil Gold MZ, Sereno, Acrobat MZ ), vagy rezes kombinációkat is (pl.: Ridomil Gold Plus, Melody Compact, Curzate R, Kupfer Fusilan WG, Pergado Cu).
A lisztharmat ellen továbbra is a kontakt kén (Thiovit, Kumulus) vagy a szintén kontakt hatású Karathane Star használata javasolt kombinációban a felszívódó hatóanyagot tartalmazó készítményekkel, pl.:Topas 100 EC vagy Folicur Solo, vagy Falcon vagy Systhane Duplo.

A jelenlegi időszakban szintén használhatóak a már korábban említett stobilurin hatóanyagcsoportba tartozó hatóanyagot, vagy azt is tartalmazó készítmények, pl.:Quadris, Eclair 49 WG, Cabrio Top. A Quadrishoz és az Eclair 49 WG-hez mindenképpen javaslok hozzátenni kontakt peronoszpóra (pl.:Dithane vagy Champion 50 WP) és lisztharmat elleni készítményeket, (pl.: Thiovit vagy Kumulus vagy Karathane Star), a Cabrio Top már tartalmaz metiram-ot ami peronoszpóra elleni kontakt hatóanyag, így csak kontakt lisztharmat elleni készítménnyel javasolt kiegészíteni.

Szőlőmolyok lárvái ellen – ha szükséges – a korábban is ajánlott készítményekkel (pl.:Dimilin, Nomolt, Match, Mospilan 20SP, Coragen, Karate Zeon) lehet védekezni.

A fürtkocsány bénulás megelőzése érdekében, különösen arra fogékony fajtákban ajánlott már most kijuttatni keserűsót (magnézium-szulfát) (pl.:EPSO Top keserűsó), majd a kezelést később fürtzáródáskor és zsendüléskor megismételni.

Mivel a szőlő az intenzív hajtás és bogyónövekedés időszakában van ajánlott valamilyen komplex makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmazó lombtrágya kijuttatása a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben (pl.:Wuxal, Fitohorm, Damisol)

A permetezések végrehajtásával kapcsolatban fontos tudni, hogy 25°C felett ne permetezzünk, mert a felhevült növényfelületen nagy melegben még a tiszta víz is perzselést okozhat nemhogy a permetlé.

Őszibarackban ha egészséges az állomány akkor a levélbetegségek ellen elegendőek a kontakt készítmények (pl.:Dithane, Bravo).

Fontos a fejlődő termések és hajtások védelme a barackmoly és keleti gyümölcsmoly lárvái ellen pl.:Dimilin, Mospilan vagy Karate készítményekkel, valamint a fejlődő hajtások levéltetvek elleni védelme pl.: Mospilan, Actara, Teppeki készítményekkel.