Rovarcsapdák kihelyezése

A szőlő rovarkártevői elleni, az előrejelzésre alapozott, védekezés érdekében a mai napon feromonos rovarcsapdákat helyeztünk ki a Feketekőben. A csapdák jelentőségéről és felhasználásáról a gyártót idézzük:

Csapdáink már a lepkét jelzik, hogy a hernyó kártételét megelőzhesse!

A feromonos rovarcsapdák a növényvédelem arzenáljában a „felderítő kémhold” szerepét töltik be. A feromoncsapdák csalétke a nőstény lepke ivari csalogatóanyagát (szexferomonját) tartalmazza, ami a faj hímjeire erősen vonzó hatású. A tojásrakást megelőző párzási időben a csalogatóanyag a csapdába vonzza a nőstények után kutató hím egyedeket, amelyek ott megfogódnak, értesítve Önt arról, hogy a kártevő faj rajzása elkezdődött.

A módszer segítségével Ön már a tojásrakási időszak kezdetén értesül a kártevő jelenlétéről, így közvetlenül a kelő hernyók ellen védekezhet még a kártétel kialakulása előtt.

Kihelyezéskor még üresek a csapdák:

(Kattintson a képekre a nagyobb méretért!)

A kihelyezett csapdák a nyerges szőlőmoly (Eupoecilia ambiguella) és a tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) feromonjait tartalmazzák. A leolvasásokat 2-3 naponta végezzük, és az adatokat ill. az esetleges riasztásokat honlapunkon közzétesszük.

Az előrejelzések alapján célzottan, és ezáltal kevesebb rovarirtó vegyszer felhasználásával védekezhetünk a kártevők ellen! Használatukat javasoljuk további fajok rajzásának megfigyelésére is, bárhol, ahol szőlőt vagy gyümölcsöt termesztenek.

A feromoncsapdát a tőke művelési módjától függően 1 – 1,5 m magasságban (a szőlőfürtők magasságában) helyezzük el, lehetőleg lombos vesszőre, vagy a kartartó huzalra akasztva. A csapdázás megkezdésének javasolt időpontja április közepe. A CSALOMON® csapda vonzóképessége: környezeti viszonyoktól függően 4-6 hét. Ezután a csapdát a biztonságos rajzáskövetés érdekében cserélje újra! Ragacslapcsere: a fogástól függ, általában 7-10 naponként.

A faj megjelenésének jelzéséhez, ill. rajzásának követéséhez világszerte elterjedt és szinte kizárólagos módszer a feromonos csapdázás. A csapdafogások alapján időzített permetezésre legalkalmasabb sort keríteni a tömeges rajzás (a fogás néhány napon belül a többszörösére nő!) megkezdése után 7-8 nappal! Hazai tapasztalatok szerintáltalában nem szükséges védekezni, ha a hetenkénti fogás nem haladja meg a 25-30-at csapdánként.

A védekezésre az ajánlott szereket használja, és a rovarölőszerek használatánál szigorúan tartsa be a vonatkozó munka- és egészségvédelmi előírásokat! Vegye tekintetbe az alternatív védekezési módszereket is!

A csapdákról és a beszerzési lehetőségekről itt tájékozódhat.