Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2012.04.19.)

Jelenleg fajtától és termőhelytől függően a szőlő a rügyduzzadás illetve az ú.n. barna rügygyapotos fejlettségben van, néhol megtörtént a rügypattanás és a fiatal zöld részek láthatóvá váltak. Ezzel párhuzamosan megkezdődik a rügyekben, rügypikkelyek alatt valamint a kéregrepedésekben áttelelt szőlő levélatkák táplálkozása a duzzadó rügyekben és a fiatal hajtásokon. Kártételük nyomán a hajtások és rajtuk a fiatal levelek gyengén fejlődnek, torzulnak, rövid szártagúak, csököttek maradnak, és súlyos esetben elpusztulnak. A fejlődő fiatal leveleken áteső fényben jól megfigyelhetőek az atkák szívásnyomai.


(Kattintson a képekre a nagyobb méretért!)

A kártevő számára a száraz, meleg időjárás a kedvező, ekkor intenzíven táplálkozik a fiatal hajtásokon, és gyors felszaporodásra képes. Erős kártételre akkor számíthatunk tavasszal, ha jelentős mennyiségű az áttelelt atkák egyedszáma, és ezzel párhuzamosan a szőlő fakadása és korai hajtásfejlődése vontatott, a szőlő viszonylag sokáig van a kártételre érzékeny fejlődési stádiumban (fakadástól 2-3 leveles /~5cm-es/ hajtásállapotig).
A súlyos kártétel megelőzése érdekében a fakadás időszakában kísérjük figyelemmel a hajtások fejlődését, és amennyiben a fiatal hajtások 5%-án levélatka kártételt tapasztalunk haladéktalanul védekezzünk a kártevő ellen.
A szőlő levélatka ellen számos készítmény áll rendelkezésre, de fontos tudni, hogy az egyes növényvédő szereket a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében évente maximum 1-2 alkalommal javasolt használni. Amennyiben tavasszal esetleg 2 alkalommal is szükségessé válik a védekezés, mindenképpen ajánlott azt két különböző hatásmódú készítménnyel végrehajtani.

A tavaszi időszakban az alábbi készítmények felhasználása javasolt szőlő levélatka (szőlő gubacsatka, takácsatka) kártétel esetén:

Sanmite 20 WP (piridaben): kontakt és taglózó hatású, az összes fejlődési alak ellen hat, hosszú 50-60 nap hatástartam, max.2x évente
Envidor 240 SC (spirodiklofen): kontakt hatású, az összes fejlődési alak ellen hat, hatása hőmérséklettől független és hosszú több hetes, max.1x évente
Ortus 5 SC (fenpiroximát): kontakt és gyomorméreg, gyors taglózó hatású, tojások kivételével összes fejlődési alak ellen hat, max.2x évente
Magus 200 SC, Magister 200 SC (fenazaquin): kontakt és gyomorméreg, taglózó hatású, összes fejlődési alak ellen hatásos
Vertimec 1,8 EC (abamektin): felszívódó és transzlamináris gyors hatás, kontakt és gyomorméreg, mozgó alakokat pusztítja, tojásölő hatása nincs, max.2x évente

Fontos tudni, hogy az atkakártevők ellen jó atkaölő mellékhatással rendelkeznek az elemi ként tartalmazó készítmények (pl.: Thiovit Jet, Kumulus, Cosavet DF, stb.), ezért ha a tenyészidőszakban a lisztharmat ellen rendszeresen alkalmazzuk kontakt partnerként, akkor kihasználhatjuk ezen mellékhatását.

Az elemi kén hatóanyagú készítmények közül egyedüliként a Thiovit Jet rendelkezik engedéllyel arra vonatkozóan, hogy maximum közepes levélatka fertőzés esetén, a vegetációs időszak kezdetén a szőlő gyapjas és kisleveles állapotában 10-12 kg/ha dózisban alkalmazva jó védelmet biztosít a kártevő ellen.