Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2012.05.04.)

Az elmúlt időszakban tapasztalt intenzív felmelegedés hatására rendkívül felgyorsult a szőlő fejlődése. Fajtától és fekvéstől függően a fiatal hajtások 5-10 cm, néhol akár 15(-20) cm hosszúra is megnőttek. A szőlő két legfontosabb betegsége a peronoszpóra és a lisztharmat, amelyek ellen célszerű megkezdeni a megelőző védekezést a jelenlegi időszakban.

A peronoszpóra az előző évi fertőzött leveleken telelt át. Csapadék hatására ezeken indul meg az áttelelt spórák fejlődése, amelyek újabb spórákat hoznak létre. Ezek aztán a szél és a víz útján kerülnek a szőlő zöld részeire (hajtás, levél, fürt), ahol kicsírázva megbetegítik azokat és kialakulnak a betegség jól ismert tünetei.

A peronoszpóra elsődleges (tavaszi) fertőzési feltételei:
Minimum 2-3 cm-es levélnagyság, 10-13°C napi középhőmérséklet és 10-11°C feletti napi minimum hőmérséklet, minimum 10 mm csapadék 1-2 napon belül. Amennyiben a fenti feltételek teljesülnek, számítani kell peronoszpóra fertőzésre, és a tünetek megjelenésére.
A szőlő jelenlegi fejlettségénél kontakt hatóanyagú készítményekkel javasolt megkezdeni a megelőző védekezést.
Ezek lehetnek rézmentes készítmények:

  • Antracol 70 WG (propineb)
  • Dithane M45, Dithane DG, Manzate 75 DF, Indofil M45, Penncozeb, Vondozeb ( mankoceb)
  • Polyram DF (metiram)
  • Tiuram Granuflow (TMTD)
  • Delan (ditianon)
  • Bravo 500, Mycostar (Klortalonil)

A különböző réz hatóanyagú készítményeket is alkalmazhatjuk a jelenlegi időszakban, amelyek a teljesség igénye nélkül a következők is lehetnek, pl.: Neoram 37,5 WG, Rézoxiklorid 50 WP, Champion 50 WP, Funguran-OH 50 WP, Bordóilé Nano SC, Cuproxat FW, stb.

A lisztharmat elsősorban termőtestekkel, ú.n. kazmotéciumokkal telel át, amelyek az előző tenyészidőszak végén képződtek a fertőzött leveleken, majd az őszi esőkkel lemosódtak a tőke fás részeire (törzs, kordonkar, vesszők alapi része). A termőtestekből a spóraszóródás 2,5-10 mm csapadék hatására következik be, majd minimum 12-14 órás levélnedvesség hatására 10-30°C hőmérsékleten megkezdődik a spórák csírázása a leveleken illetve a fürtökön. Ezt követően, mintegy 10-12 nap múlva megjelennek a betegség tünetei.

A lisztharmat elleni megelőző védekezésre a jelenlegi időszakban megfelelőek az elemi kén tartalmú készítmények, pl: Thiovit Jet, Kumulus S, Cosavet DF, Necator 80 WG, stb.
Tekintettel arra, hogy a direkttermők (pl.: Othello) lombozata érzékeny a kénnel szemben, ezért ezekben a fajtákban csak metildinokap hatóanyagú Karathane Star alkalmazható mint kontakt lisztharmat elleni készítmény.