Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2011.07.24.)

Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék, valamint az ennek következtében a következő napokban várhatóan kialakuló mérsékelten meleg, párás időjárás következtében haladéktalanul szükséges védekezni a peronoszpóra ellen. A védekezésre a korábban ismertetett réz+ felszívódó hatóanyagot tartalmazó kombinációk alkalmasak, pl.:

  • Ridomil Gold Plus (é.v.i.:21 nap),
  • Melody Compact (é.v.i.:21 nap),
  • Curzate R (é.v.i.:21 nap),
  • Kupfer Fusilan WG (é.v.i.:21 nap),
  • Pergado Cu (é.v.i.:28 nap).

Július végétől a nappalok hosszának fokozatos rövidülésével, az érés előrehaladtával és az elvégzett zöldmunkák következtében a szőlő lombozata jelentősen már nem változik. Mindamellett, hogy a hónaljhajtások képződése folyamatos, növekedésük erélye egyre kisebb és a szőlő lombozatában az öreg levelek lesznek túlsúlyban. Amennyiben a lombozatot és a fürtöket eddig sikerrel megvédtük a betegségek és a kártevők ellen, a továbbiakban a peronoszpóra és a lisztharmat ellen alkalmazhatunk kizárólag kontakt hatóanyagú készítményeket.

Lisztharmat ellen a kontakt kén készítményeket (pl.:Thiovit, Kumulus, Cosavet DF é.v.i.:0 nap) vagy a szintén kontakt hatású Karathane Start (é.v.i.:21nap) alkalmazhatjuk.

Peronoszpóra ellen a réz hatóanyagú készítmények használatát javasolom a tenyészidő utolsó felében (pl.:Champion 50 WP, Cuproxat FW, Funguran OH, Neoram, Kocide 2000, é.v.i.:21 nap)

Július utolsó harmadában szükséges védekezni a szőlő levélatka ellen, ezzel csökkentve a nyáron esetleg felszaporodott állományt és a később telelőre vonuló atkanépességet. A védekezésre használható atkaölőszerek: Sanmite 20WP, Magus 200 SC, Omite 57 E, Ortus 5 SC.

A fürtkocsány bénulás megelőzése érdekében, különösen arra fogékony fajtákban ajánlott a zsendülés időszakában újra kijuttatni a keserűsót (magnézium-szulfát) (pl.:EPSO Top keserűsó).

A tarka szőlőmoly harmadik nemzedékének lárvái a zsendülő, érő bogyókat károsíthatják. Ha a megfigyelések alapján várható a hernyók kártétele, akkor pl.:Dimilin, Nomolt, Match, Mospilan 20SP, Coragen, Karate Zeon készítmények valamelyikével védekezhetünk ellenük.

Az esedékes védekezések elvégzésénél – különösen korai fajtáknál – fokozott figyelemmel kell lenni az alkalmazott készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejére (é.v.i.).