Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2011.08.03.)

Augusztus, a fajták érésidejétől függetlenül már a zárópermetezések ideje. Amennyiben eddig megfelelően megtudtuk védeni szőlőnket a betegségektől, a szőlő idős lombozatán és a zsendülő, érő fürtökön már nem okoz gondot a peronoszpóra és a lisztharmat.
Ennek megfelelően az augusztusi permetezések végrehajtásánál a lisztharmat és a peronoszpóra ellen kontakt készítményekkel védekezhetünk, biztosítva ezzel a lombozat és a fürtök védelmét a szüretig e kettő betegség ellen.

Lisztharmat ellen a kontakt kén készítményeket (pl.:Thiovit, Kumulus, Cosavet DF é.v.i.:0 nap) vagy a szintén kontakt hatású Karathane Start (é.v.i.:21 nap) alkalmazhatjuk.

Peronoszpóra ellen a réz hatóanyagú készítmények használatát javasolom a tenyészidő utolsó felében (pl.:Champion 50 WP, Cuproxat FW, Funguran OH, Neoram, Kocide 2000, é.v.i.:21 nap).

A zsendülés és érés idején mérsékelten meleg és csapadékos időjárásban komoly károkat okozhat a szürkepenészes rothadás, ezért ez ellen a betegség ellen szükséges lehet még a védekezés. Amennyiben a betegség tüneteinek megjelenését tapasztaljuk, vagy kedvezőek a környezeti feltételek a betegség fellépéséhez, haladéktalanul védekezzünk. Mivel időben egyre közelebb kerülünk a szürethez, ezért a fajták érésidejét figyelembe véve ügyeljünk az alkalmazott készítmények élelmezés egészségügyi várakozási idejére.

A szürkepenészes rothadás ellen az alábbi készítmények valamelyikének felhasználását javaslom:

  • Cantus: lisztharmat és szürkepenész ellen hatásos, évi maximum 3 alkalommal ajánlott használni (virágzás, fürtzáródás, zsendülés), é.v.i.: 28 nap
  • Switch 62,5 WG felhasználható évi max. 3 alkalommal a fürtzáródástól az érés kezdetéig, a két kezelés között minimum 14 napnak el kell telnie, é.v.i.:28 nap
  • Teldor 500 SC felhasználható a fürtzáródás és a zsendülés időszakában (é.v.i.:14 nap)
  • Scala (é.v.i.: 28 nap)

Ha várhatóan többszöri védekezésre van szükség lehetőség szerint előre tervezve előbb egy hosszabb várakozási idejű készítményt alkalmazzunk, majd később egy más hatóanyagút és rövidebb várakozási idejűt.

Augusztus folyamán a tarka szőlőmoly 3. nemzedékének lárvái károsíthatják még az érő bogyókat. Kártételük azért is veszélyes, mert annak következtében, a keletkezett sebzéseken keresztül könnyebben megbetegíthetik a bogyókat a rothadást, penészedést okozó kórokozók. Ha a megfigyelések alapján várható a hernyók kártétele, akkor pl.:Dimilin, Nomolt, Match, Mospilan 20SP, Coragen, Karate Zeon készítmények valamelyikével védekezhetünk ellenük.

A zsendülés és érés időszakában a bogyók színesedésének valamint a cukorfelhalmozódás, íz, szín és illatanyagok kialakulásának elősegítésére magas kálium tartalmú lombtrágyák kijuttatása javasolt 2-3 alkalommal, pl.: Wuxal K-40, Fitohorm Komplex Plus Agro, Yara Folicare 8-0-40.