Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2011.07.13.)

A szőlő jelenleg – fajtától függően – a fürtzáródás végén illetve a korai fajták a zsendülés kezdetén vannak. Ennek figyelembe vételével az esedékes védekezések elvégzésénél – különösen korai fajtáknál – fokozott figyelemmel kell lenni az alkalmazott készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejére (é.v.i.). A növényvédelmi szezon végén, mielőtt rátérnénk újra a kontakt készítmények használatára, a jelenlegi időszakban még utoljára a peronoszpóra és a lisztharmat ellen is a felszívódó és kontakt hatóanyagot is tartalmazó kombinációkat alkalmazzuk, de az alkalmazható készítmények közül válasszuk a rövidebb élelmezés-egészségügyi várakozási idejűeket.

A lisztharmat ellen továbbra is a kontakt kén (Thiovit, Kumulus, é.v.i.:0 nap) vagy a szintén kontakt hatású Karathane Star (é.v.i.:21nap) használata javasolt kombinációban a felszívódó hatóanyagot tartalmazó készítményekkel, pl.:Topas 100 EC (é.v.i.:14 nap) vagy Falcon (é.v.i.:14 nap) vagy Systhane Duplo (é.v.i.:14 nap).

A peronoszpóra elleni védelemre továbbra is a réz+felszívódó hatóanyagot tartalmazó kombinációkat javaslom használni, pl.:

  • Ridomil Gold Plus (é.v.i.:21 nap),
  • Melody Compact (é.v.i.:21 nap),
  • Curzate R (é.v.i.:21 nap),
  • Kupfer Fusilan WG (é.v.i.:21 nap),
  • Pergado Cu (é.v.i.:28 nap).

A növényvédelmi kezelésekkel egy menetben továbbra is ajánlott valamilyen komplex makro- ,mezo- és mikroelemeket is tartalmazó lombtrágya kijuttatása pl.:Wuxal, Fitohorm, Damisol)

A permetezések végrehajtásával kapcsolatban fontos szempont, hogy a növényvédelmi kezeléseket mindenképpen a zöldmunkák elvégzését követően hajtsuk végre, és 25°C felett semmiképpen se permetezzünk.