Szőlő rügyvizsgálat

A február folyamán kialakult jelentős, -15°C alatti lehűléseket követően, de még a metszés megkezdése előtt mindenképpen célszerű rügyvizsgálatot végezni az esetleges fagykár mértékének megállapítása céljából. Az ezt követően végrehajtott metszést mindenképpen a kapott eredmények ismeretében célszerű elvégezni.

A termesztett szőlőfajtáink esetében viszonylagos fagytűrésről beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy -15°C ?nál nagyobb tartós lehűlés esetén a fajták a lehűlés idejétől és mértékétől függően kisebb-nagyobb fagykárt szenvedhetnek, -18 – -20°C alatt pedig a legtöbb fajta jelentősen károsodik.

(Kattintson a képekre a nagyobb méretért!)

A rügyvizsgálat elvégzésének céljából a területnagyság és a szőlőültetvény fekvésének függvényében fajtánként minimum 10-10 db, metszésre alkalmas, teljes ? 10-14 rügy – hosszúságú szőlővesszőt szedjünk. A világos rügyeket éles késsel, szikével vagy pengével lehetőleg minél kisebb roncsolással vágjuk ketté hosszában. Az élő fő- és mellékrügyek borsózöld színűek, a fagyottak barnák, vagy feketék. A vizsgálat során pontosan jegyezzük fel, hogy a vesszőn mely rügyek károsodtak és milyen mértékben (csak a főrügy vagy a mellékrügy is elfagyott). A fagykár mértékének ismeretében aztán módosítsuk a metszéskor tőkén hagyandó rügyek számát. Ha nagyon sok károsodott rügyet (több mint 50%!) találunk, akkor a metszéssel várjunk rügyfakadásig. Aki teheti az várjon a rügyek duzzadásáig, hogy láthatóvá váljanak az egészséges rügyek. A metszést ekkor viszont fokozott óvatossággal végezzük, nehogy leverjük a fakadó rügyeket!