Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2011.06.30.)

A szőlő jelenleg fajtától és fekvéstől függően a fürtzáródás időszakában van, ezért jelenleg, valamint ettől kezdődően fokozott figyelmet kell fordítani a fürtök védelmére.

A szürkepenész elleni készítmények közül a jelenlegi időszakban részesítsük előnyben a hosszabb élelmezés-egészségügyi várakozási idejű (é.v.i.) készítményeket, hogy az érés közeledtével rövidebb várakozási idejű és más hatásmódú készítményeket tudjunk alkalmazni. Mindezek figyelembe vételével a jelenlegi időszakban a következő készítményeket valamelyikét ajánlom alkalmazni:

  • Chorus 50 WG: fürtzáródás időszakában ajánlott alkalmazni évente maximum 1 alkalommal, é.v.i.:14 nap
  • Cantus: lisztharmat és szürkepenész ellen hatásos, évi maximum 3 alkalommal ajánlott használni (virágzás, fürtzáródás, zsendülés), é.v.i.: 28 nap
  • Switch 62,5 WG: felhasználható évi max. 3 alkalommal a fürtzáródástól az érés kezdetéig, a két kezelés között minimum 14 napnak el kell telnie, é.v.i.:28 nap
  • Tiuram Granuflow: felhasználása fürtzáródáskor ajánlott, é.v.i.:21-30nap

Természetesen a szürkepenész elleni védelem mellett továbbra is fontos a lombozat és a fürtök peronoszpóra és lisztharmat elleni védelme.
A lisztharmat ellen továbbra is a kontakt kén (Thiovit, Kumulus) vagy a szintén kontakt hatású Karathane Star használata javasolt kombinációban a felszívódó hatóanyagot tartalmazó készítményekkel, pl.:Topas 100 EC vagy Folicur Solo, vagy Falcon vagy Systhane Duplo.

A peronoszpóra elleni védelemre továbbra is elsősorban a réz+felszívódó hatóanyagot tartalmazó kombinációkat javaslom használni, pl.: Ridomil Gold Plus, Melody Compact, Curzate R, Kupfer Fusilan WG, Pergado Cu, Forum R.

Itt az ideje, hogy a fürtkocsány bénulás megelőzése érdekében, különösen az arra fogékony fajtákon elvégezzük a fürtzáródáskori lombtrágyázást keserűsóval (magnézium-szulfát) (pl.:EPSO Top keserűsó). Emellett továbbra is ajánlott valamilyen komplex makro- ,mezo- és mikroelemeket is tartalmazó lombtrágya kijuttatása a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben (pl.:Wuxal, Fitohorm, Damisol).

A permetezések végrehajtásával kapcsolatban fontos szempont, hogy a növényvédelmi kezeléseket lehetőleg a zöldmunkák elvégzését követően hajtsuk végre, és 25°C felett semmiképpen se permetezzünk.