Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2011.06.22.)

A szőlő jelenlegi fejlettsége, a változékony időjárás és a változó mennyiségű helyi záporok zivatarok miatt ismételten fontosnak tartom felhívni a figyelmet a fejlődő fürtök és hajtások peronoszpóra és lisztharmat elleni védelmének folyamatos biztosítása. Továbbra is fontos, hogy a védekezéseket a fertőzésviszonyoknak megfelelően lehetőleg megelőző jelleggel végezzük el, mert az alkalmazott készítményektől csak így várhatunk maximális hatást.

Védekezésre továbbra is a felszívódó+kontakt hatóanyagokat tartalmazó kombinációkat javaslok. Amennyiben hullik csapadék és ennek hatására tartós levélnedvesség alakul ki, valamint meleg, párás az időjárás, akkor 10(-12) napnál ne legyen hosszabb a védekezési forduló. Amennyiben viszont meleg száraz kánikulai időjárás alakul ki akkor akár 14 napig is elnyújthatjuk a védekezések közötti idő hosszát, különösen ha tünetmentes az ültetvény.

A peronoszpóra elleni védelemre elsősorban a rezes kombinációkat javaslom (pl.: Ridomil Gold Plus, Melody Compact, Curzate R, Kupfer Fusilan WG, Pergado Cu)
A lisztharmat ellen továbbra is a kontakt kén (Thiovit, Kumulus) vagy a szintén kontakt hatású Karathane Star használata javasolt kombinációban a felszívódó hatóanyagot tartalmazó készítményekkel, pl.:Topas 100 EC vagy Folicur Solo, vagy Falcon vagy Systhane Duplo.

Tekintettel arra, hogy a szőlő a jelenlegi időszakban éri el a maximális lombnagyságát fontosnak tartom felhívni a figyelmet, hogy a növényvédelemben alkalmazott készítményektől csak akkor várhatunk maximális hatást, ha a szükséges zöldmunkákat (hónaljazás, hajtásválogatás, hajtásigazítás, csonkázás) már eddig is időben és szakszerűen elvégeztük, illetve a jövőben aktuálissá válókat is megcsináljuk. Amennyiben a zöldmunkák szakszerű elvégzésével jó fényviszonyokat és kellő levegőzöttséget biztosítunk a lombozatban, akkor eleve kisebb eséllyel lépnek fel a betegségek és a kártevők, valamint ezzel párhuzamosan hatékonyabban tudunk ellenük védekezni.

Mivel a szőlő az intenzív hajtás és bogyónövekedés időszakában van, továbbra is ajánlott valamilyen komplex makro- ,mezo- és mikroelemeket is tartalmazó lombtrágya kijuttatása a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben (pl.:Wuxal, Fitohorm, Damisol).

A permetezések végrehajtásával kapcsolatban továbbra is fontos szempont, hogy 25°C felett semmiképpen se permetezzünk.