Aktuális növényvédelmi teendők (2011.05.25.)

Szőlő:
a szőlő az intenzív hajtásnövekedés időszakában van, a fürtvirágzatok megnyúlása és fejlődése is folyamatban van. A fejlődő hajtások és fürtkezdemények különösen fogékonyak a betegségekkel szemben ha az éjszakai hőmérséklet nem csökken 10°C alá. A meteorológiai előrejelzés alapján csapadék lehetséges, a mennyisége és az eloszlása ugyan nagyon bizonytalan, mindezeket egybevetve mindenképpen érdemes megelőző jelleggel tovább folytatni a védekezést a szőlő három fő betegsége (peronoszpóra, lisztharmat, szürkepenész) ellen, mert adott esetben a tünetek megjelenésekor végrehajtott védekezés már megkésett lehet.

Védekezésre mindenképpen felszívódó+kontakt kombinációkat ajánlok. Mivel a virágzás előtt vagyunk, elsősorban rézmentes kombinációkat helyezzük előtérbe,de a rezes kombinációk sem okozhatnak problémát ha megfelelően használjuk azokat.
Peronoszpóra ellen megfelelő pl.: Ridomil Gold MZ, Sereno, Acrobat MZ vagy rezes kombinációk közül: Ridomil Gold Plus, Melody Compact, Curzate R, Kupfer Fusilan WG
lisztharmat ellen: kén (Thiovit, Kumulus)+ Topas 100 EC vagy Folicur Solo, vagy Falcon vagy Systhane Duplo.

A jelenlegi időszakban számításba jöhetnek már a stobilurin hatóanyagcsoportba tartozó hatóanyagok, vagy azt is tartalmazó készítmények. A stobilurin hatóanyagcsoportba tartalmazó hatóanyagok lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen is rendelkeznek hatással, de nem egyforma erősséggel.
Ezek a készítmények: Quadris, Ectair 49 WG, Cabrio Top. A Quadrishoz és az Ecrair 49 WG-hez mindenképpen javaslok hozzátenni kontakt peronoszpóra és lisztharmat elleni készítményeket, pl.: Dithane-t és Thiovitot, a Cabrio Top már tartalmaz metiram-ot ami peronoszpóra elleni kontakt hatóanyag, így csak kénnel javasolt kiegészíteni.

Szőlőmolyok kapcsán, tekintettel, hogy nincs információm a rajzásról csak annyit tudok mondani, hogy ha szükséges az ellene való védelem akkor Dimilin, Nomolt, Match, Mospilan 20SP, Coragen készítmények hatásosak ellene.

Meggy:
az éréshez egyre közelebb kerülünk ezért a tervezésnél az élelmezésegészségügyi várakozási időket fokozottan figyelembe kell venni.
Monília és levélbetegségek tekintetében Topas 100 EC (7 nap) vagy Folicur Solo (14 nap)
cseresznyelégy+ levéltetvek ellen: Mospilan 20 SP (14 nap), Actara 25 WG (14 nap)

Őszibarack:
a felmelegedéssel párhuzamosan a tafrina fertőzésre nem kell számítani, de a csonthéjasokat veszélyeztető levélbetegségek itt is felléphetnek elsősorban mérsékelten meleg, csapadékos körülmények között.
Levélbetegségek ellen:Topas 100 EC vagy Folicur Solo + Dithane M45
barackmoly és keleti gyümölcsmoly ellen: Dimilin, Mospilan
levéltetvek ellen: Mospilan, Actara