Aktuális növényvédelmi teendők (2011.04.27.)

Tekintettel a meggy és az őszibarack teljes elvirágzására valamint az elmúlt napokban hullott csapadékra és a reggeli hűvös, párás körülményekre, mindenképpen indokolt a tafrina és a monília elleni kezelések megismétlése. Ha lehet a kezeléseket szombatig mindenképpen érdemes elvégezni, mert utána jövő hétre zápor, zivataros csapadékos időt jósol a meteorológia.

Őszibarackban és meggyben a növények most már kellő lombfelülettel is rendelkeznek, ezért mindenképpen javaslom a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben a rendszeres lombtrágyázást megkezdeni.

Őszibarackban mindenképpen meg kell kezdeni a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly rajzásmegfigyelését, meggyben a cseresznyelegyek megfigyelését és a szőlőben is ki kell helyezni a tarka és a nyerges szőlőmolyra a csapdákat.

A gyümölcsfákon az intenzív hajtásnövekedés kezdetével és a nappali felmelegedés egyre intenzívebbé válásával párhuzamosan várható a levéltetvek betelepedése.

Szőlőben itt az ideje az atkakártétel felvételezésnek, van e kártétel és mekkora. Ha tapasztalni a kártétel tüneteit mindenképpen a jelenlegi kisleveles korban védekezzünk ellene speciális atkaölőszerekkel (pl.: Ortus, Magus, Sanmite). Szőlőben az első atkák elleni kezeléssel egy menetben ajánlatos a lisztharmat elleni első védekezést is elvégezni kontakt kén készítmények valamelyikével (pl.:Thiovit, Kumulus). A kén további előnye, hogy az atkákra gyérítőleg hat.