Aktuális növényvédelmi teendők (2011.04.15.)

A jelenlegi hűvös párás csapadékos időszak elmúltát követően AZONNAL védekezni szükséges meggyben a monília ellen, valamint őszibarackban a tafrina ellen.

A védekezésre a már korábban ajánlott kombinációk a megfelelőek:
őszibarack tafrina ellen:
felszívódó: Score 250EC v. Folicur Solo,
kontakt: Bravo 500 v. Delan kombinációk,
meggy monília ellen:
felszívódó készítmények pl.: Topas 100EC, Folicur Solo, Chorus 50 WG+ kontakt partner Dithane M-45.

Szőlőben megkezdődött a fakadás, az időjárás, fekvés és a fajta függvényében nem sokára akár kisleveles, néhány cm-es hajtásállapotú lehet a szőlő, meg kell nézni az atkafertőzöttség mértékét, dönteni kell a védekezés szükségességéről (igen/nem) és annak módjáról.

Felhívom a figyelmet, hogy most már mindenképpen érdemes megrendelni a főbb kártevők előrejelzésére szolgáló rovarcsapdákat. A rovarkártevők csapdázását, megfigyelését, mindig helyi szinten kell elvégezni, az adott ültetvényben, mert viszonylag kis távolságok esetén is (pl.: a falu egyik és másik végén lévő szőlőhegy) eltérhet azonos kártevő rajzása egyedszáma, ami értelem szerűen az ellene való védekezést is befolyásolja. A csapdákat véleményem szerint az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetétől célszerű megrendelni, jó és megbízható eszközök. A www.julia-nki.hu honlapon van bővebb információ a csapdákról.

Az alábbiakat javaslom megrendelni:

őszibarackban:
keleti gyümölcsmoly 3 csom/megf.hely
barackmoly 3 csom/megf.hely

meggyben:
cseresznyelégy és keleti cseresznyelégy: 1 csom/megf.hely

szőlőben:
tarka szőlőmoly 3 csom/megf.hely
nyerges szőlőmoly 2 csom/megf.hely
szőlőilonca 1 csom/megf.hely

Ezeken túlmenően a betegség előrejelzés hatékonyságának fokozása érdekében fontosnak tartom olyan egyszerű eszközök beszerzését és használatát mint egy max-min hőmérő ill. egy a gazdaboltokban kapható egyszerű csapadékmérő. Ezeket ha nem is minden pincénél de egy adott szőlőhegyen 2-3 helyen mindenképpen érdemes „működtetni”.