Aktuális növényvédelmi teendők (2011.04.07.)

Szőlőben jelenleg a rügyduzzadás, könnyezés állapotában vannak a tőkék. Aki teheti, még elvégezheti a tavaszi lemosó permetezést.

Lemosó permetezésre alkalmazhatóak a réztartalmú készítmények közűl pl.: a Champion 50 WP vagy Funguran-OH 50 WP 0,3%-os oladatban + Agrol Plus 0,5-1%-os dózisban. Először a rezet kell feloldani, majd permetezőnkénti adagokban az olajat mindig hozzá adagolni, ne álljon az olajos rezes bekevert permetlé, nehogy valamilyen kicsapódás keletkezzen. Lemosó permetezésre használható még a Vegesol eReS (réz+kén+olaj) 0,4-0,5%-os oldatban, Vegesol R (réz+olaj) 0,3%-os oldatban, vagy a Vektafid R( réz+olaj) 1%-os oldatban.

Amennyiben közepes mértékű atkafertőzést tapasztalunk, vagy várható akkor a szőlő gyapjas-kisleveles állapotában alkalmazott 10?12 kg/ha dózisú Thiovit Jet jó eredménnyel alkalmazható. Ha jelentős az atkakártétel akkor mindenképpen speciális atkaölőszer alkalmazása javasolt, – pl.: Envidor 240SC, Sanmite 20WP, Ortus 5 SC, – a szőlő kisleveles állapotában, 2-5cm-es hajtásállapotban.

Gyomirtás tekintetében azt tudom mondani, hogy a speciális egyszikűirtók kivételével gyakorlatilag mindegyik gyomirtószer károsítja szőlőt, ha annak lombjára kerül. Általánosságban elmondható, hogy a talajhatású preemergens készítményeket (stomp, dual gold, pendigan) gyakorlatilag gyommentes talajra kell kijuttatni a gyomok kelése előtt, bemosó csapadék szükséges a hatáskifejtéshez, és fontos, hogy az állományban a harmatgyökerezés el legyen előtte végezve, elkerülendő, hogy a szőlő felvegye a gyomirtószert. GYOMIRTÁSHOZ TELJESEN KÜLÖN PERMETEZŐT ÉS MÉRŐESZKÖZÖKET HASZNÁLJUNK!!! Látatlanban még annyit, hogy a gyomirtást mindig fokozott óvatossággal és elővigyázatossággal végezzük, és a konkrét adott ültetvény esetében lehet pontos szaktanácsot adni a mikor és mivel tekintetében.

Őszibarack: jelenlegi időszakban már bimbósak ill. virágzanak a fák. és kislevelesek. A tafrina (levélfodrosodás ) ellen és a monília ellen meg kell kezdeni ill. folytatni kell a megelőző védekezést. Felszívódó: Score 250EC v. Folicur Solo, kontakt:Bravo 500 v. Delan kombinációkkal. Amennyiben hűvös csapadékos, reggel párás, ködös az időjárás akkor 7 napos fordulóval védekezzünk, melegebb szárazabb időjárás esetén 10-(14) napos fordulóval 3-(4) alkalommal.

A meggyfák lassan fehérbimbós állapotúak, legfontosabb a monília elleni megelőző védekezés megkezdése. Felszívódó készítmények pl.: Topas 100EC, Folicur Solo, Chorus 50 WG+ kontakt partner Dithane M-45. A felszívódó+kontakt kombinációkkal teljes virágzásban és virágzás végén ismételjük meg a védekezést. Ha hűvös, párás csapadékosra fordul az időjárás, akkor 7 napos védekezési fordulóval védekezzünk.

A sebkezelés fontosságára hívnám még fel a figyelmet. Gyümölcsfákon és a szőlőnél is egyaránt fontos, hogy a nagyobb sebzéseket valamilyen sebkezelő anyaggal lezárjuk, illetve a nagy, lassan gyógyuló, beszáradó sebek esetében évről évre megújítsuk rajta a sebkezelő anyag felhordását.