Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2012.03.27.)

A szőlő metszését követően az első növényvédelmi kezelés a tavaszi lemosó permetezés. A kezelés célja, elsősorban az, hogy a rügyfakadás előtt, rügypattanáskor csökkentsük a növények felületén áttelelt kártevők egyedszámát és a növénybetegségek áttelelő képleteit, így tavasszal a még csekély lombfelülettel rendelkező növényeket a kártevők kevésbé veszélyeztetik.

Ahhoz, hogy a lemosó permetezéssel a kívánt hatást elérjük, a kezelést mindenképpen fagymentes, és szélcsendes időben végezzük, a nappali léghőmérséklet legalább az 5°C-ot érje el. Fontos az is, hogy nagy lémennyiséggel lemosásszerűen permetezzünk, hogy a permetlé mindenhol befedje a növények felületét.

A permetezéshez felhasználhatóak a réz (rézszulfát, rézoxid, rézhidroxid, rézoxiklorid, bordói keverék), a poliszulfidkén (kálcium-poliszulfid) és az ún. olaj (paraffinolaj, vazelinolaj) hatóanyagú készítmények. A réz hatóanyagúak a lisztharmat kivételével a gombás és baktériumos betegségek ellen, a poliszulfidkén hatóanyagúak gombás betegségek és rovarkártevők (pl.: pajzstetvek, atkák), míg az olajos készítmények (pl.: Agrol Plusz, Vektafid A) csak rovarkártevők ellen hatásosak. Az egyes készítmények megválasztásánál és a kijuttatásnál vegyük figyelembe a növények fejlettségi állapotát is, mert a legtöbb készítmény a rügyfakadást követően már csak alacsonyabb dózisban alkalmazható, mint annak előtte.

A gyári kombinációk (pl.:Nevikén, Olajos rézkén, Vektafid R), mellett, a gyakorlatban sokszor alkalmazzák a tenyészidőben is használt rézkészítményeket (pl.:Champion 50 WP, Funguran OH 50 WP, Kocide, Rézoxiklorid 50 WP) az olajos készítményekkel (pl.:Agrol Plus, Vektafid A) kombinációban lemosó permetezéshez. Ezek a kombinációk a gyakorlat szempontjából ugyanolyan hatékonyak, viszont a teljes mennyiségű permetlé elkészítése előtt ajánlatos előbb keverési próbát végezni. A permetezés hatékonyságát tovább fokozhatjuk azzal, hogy a törzset és az ágakat a kezelés előtt megtisztogatjuk az elhalt kéregmaradványoktól, amelyek alatt, megbújva kártevők telelhetnek.

A fentieken kívül a lemosó permetezés másodlagos célja, hogy a réz és/vagy poliszulfidkén tartalmú készítmények alkalmazásával mintegy lezárjuk a metszési sebeket ezzel kiegészítjük a nagyobb metszési sebek lezárására alkalmazott sebkezelést, így megakadályozva illetve késleltetve azt, hogy az idős fás részeket megbetegítő kórokozók ezeken keresztül behatolva megbetegítsék a szőlőtőkét. Természetesen ez nem helyettesíti a gondos sebkezelést, ezért a 2 cm-nél nagyobb sebeket feltétlenül zárjuk le valamely sebkezelő anyaggal.