Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2013.07.24.)

A szőlő fajtától és fekvéstől függően a fürtzáródás illetve a zsendülés állapotában van, de emellett vannak fajták melyek bogyói még inkább csak zöldborsó nagyságúak. Az intenzív hajtásnövekedés véget ért, de természetesen a szőlő kúszónövény jellegéből adódóan a hajtások növekedése egyre csökkenő eréllyel gyakorlatilag a lombhullásig folyamatos.

A júliusi viszonylag száraz, és meleg időjárás semmiképpen sem kedvezett a peronoszpóra fertőzéshez. Az ültetvények jelentős része gyakorlatilag mentes a megbetegedéstől, vagy csak elszórtan találkozunk a jól ismert tünetekkel.

A lisztharmat esetén sajnos változatosabb az ültetvények állapota. Helyenként súlyos lisztharmat fertőzéssel is találkozni az ültetvényekben, amely további komoly beavatkozást igényel a betegség további terjedésének megakadályozása érdekében.
Az ültetvények növény-egészségügyi állapotának, a termesztett fajták érési idejének és az alkalmazott készítmények élelmezés egészségügyi várakozási idejének figyelembe vételével kell végrehajtani az elkövetkezendő védekezéseket.

A peronoszpóra ellen az elkövetkezendő védekezésekhez, figyelembe véve a várható száraz, meleg nyárias időjárást is, mindenképpen elegendő a kontakt rézkészítmények alkalmazása.

A különböző réz hatóanyagú készítmények széles skálája áll rendelkezésre a szőlőtermesztők számára, amelyekből lehetőleg a korszerűbb formulációjú készítmények közül válasszunk, például: Champion WG, Copac Flow, Cuproxat FW, Kocide 2000, Neoram 37,5 WG, Bordóilé Nano SC, stb.

A lisztharmat ellen a közép és a kései érésű fajtákban, valamint azokban az ültetvényekben, ahol lisztharmat fertőzés alakult ki különösen a fürtök védelmének biztosítása érdekében továbbra is válasszunk az alábbi felszívódó készítmények közül, pl.:

  • Dynali (difenokonazol + cyflufenamid)
  • Topas 100 EC (penconazol)
  • Bumper 25EC( propikonazol)
  • Folicur Solo (tebukonazol)
  • Falcon 460EC (spiroxamin+tebukonazol+triadimenol)
  • Systhane Duplo (miklobutanil)

és továbbra is alkalmazzuk az elemi kén tartalmú készítményeket – pl:Thiovit Jet, Kumulus S, Cosavet DF, Necator 80 WG, stb – kontakt kombinációs partnerként. A direkttermő fajtáknál (pl.: Othello) és erős lisztharmatfertőzés esetén a Karathane Star-t használjuk kontakt partnernek.

A korai fajtákban, illetve ha lisztharmattól mentes az ültetvény, akkor véleményem szerint elegendő a kontakt készítmények alkalmazása önállóan.

Július utolsó harmadában szükséges védekezni a szőlő levélatka ellen, ezzel csökkentve a nyáron esetleg felszaporodott állományt és a később telelőre vonuló atkanépességet. Védekezésre lehetőleg eltérő hatásmódú, más hatóanyagú készítményt alkalmazzunk mint amit a tavaszi kezeléshez használtunk, ezzel is csökkentve a készítményekkel szemben kialakuló rezisztencia veszélyét.
A védekezésre használható atkaölőszerek lehetnek pl.:

  • Sanmite 20 WP (piridaben): kontakt és taglózó hatású, az összes fejlődési alak ellen hat, hosszú 50-60 nap hatástartam, max.2x évente (é.v.i.: 14 nap)
  • Envidor 240 SC (spirodiklofen): kontakt hatású, az összes fejlődési alak ellen hat, hatása hőmérséklettől független és hosszú több hetes, max.1x évente (é.v.i.: 14 nap)
  • Ortus 5 SC (fenpiroximát): kontakt és gyomorméreg, gyors taglózó hatású, tojások kivételével összes fejlődési alak ellen hat, max.2x évente (é.v.i.: 14 nap)
  • Vertimec 1,8 EC (abamektin): felszívódó és transzlamináris gyors hatás, kontakt és gyomorméreg, mozgó alakokat pusztítja, tojásölő hatása nincs, max.2x évente (é.v.i.: 28 nap)

A fürtkocsány bénulás megelőzése érdekében, különösen az arra fogékony fajtákon a fürtzáródás-zsendülés időszakában végezzük újabb lombtrágyázást keserűsóval (magnézium-szulfát) (pl.:EPSO Top keserűsó).

Továbbra se felejtkezzünk el a zöldmunkákról! Ha szükséges, lehetőleg a permetezéseket megelőzően végezzük el az újabb csonkázást , valamint ne felejtkezzünk el a hónaljhajtások kezeléséről se.

A permetezések végrehajtásánál továbbra is szigorúan tartsuk be azt az ökölszabályt, hogy 25°C felett semmiképpen se permetezzünk a perzselés elkerülése érdekében.