Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2013.07.01.)

Az idei évben a szőlő virágzása idején meglehetősen szeszélyes időjárás uralkodott. A virágzás lassan indult és vontatott volt a hűvös időjárásban, majd ezt követte a hirtelen jött júniusi kánikula, és végül ezt követően a jelenlegi változékony időjárás. Ennek megfelelően a szőlő virágzása is elhúzódott. Vannak fajták amelyeken közel zöldborsó nagyságúak már a szemek, és ezzel párhuzamosan vannak fajták amelyek virágzása éppen csak nemrég ért véget. Sajnos a változékony időjárás nem kedvezett a szőlő virágzásának, és különösen a virágzáskori időjárásra érzékeny fajtákon komoly kötődési problémák tapasztalhatók. A virágzást követően ennek jelei még nem voltak egyértelműek, de mostanra már sajnos látszanak a kevesebb bogyóból álló, hiányosan kötött úgynevezett „madárkás” fürtök.


Mindezek ellenére fontos, hogy a kötődött fürtök és a lombozat védelmét továbbra is biztosítsuk a betegségek és a kártevők ellen. A készítmény választás tekintetében, fontos, hogy – ha lehetséges – a virágzáskor alkalmazott készítményekhez képest váltsunk, és más hatásmódúakkal védekezzünk a bogyónövekedés időszakában.

A növényvédelmi kezelések hatékonyságának biztosítása érdekében fokozott hangsúlyt fektessünk a zöldmunkák elvégzésére. A szőlő hajtásai mostanra már mindenképpen túlnőtték a támaszrendszer legfelső huzalpárjait és súlyuknál fogva visszahajolnak, ezért lehetőleg a permetezést megelőzően végezzük el a csonkázást azaz a hajtások visszavágását. A fejlődő hónaljhajtásokat a fürtzónából mindenképpen távolítsuk el, viszont az efölötti részen növekvőket 3-4 levél felett vágjuk csak vissza. A tapasztalatok alapján a fürtzóna feletti hajtásrészen 3-4 levelesre meghagyott hónaljhajtások még nem sűrítik kedvezőtlen mértékben a lombozatot és emellett a plusz levelek által termelt asszimiláták kedvezőek a termés és vesszőbeérésre.

A peronoszpóra elleni védekezéshez olyan készítményeket válasszunk amelyek megfelelő hatékonysággal védik a fejlődő bogyókat is, pl.:

 • Melody Compact 49 WG (iprovalikarb+rézoxiklorid)
 • Curzate R (cimoxanil+rézoxiklorid)
 • Kupfer Fusilan WG (cimoxanil + rézoxiklorid)
 • Zetanil R (cimoxanil + rézoxiklorid)
 • Pergado Cu (mandipropamid+rézoxiklorid)
 • Ridomil Gold Plus 42,5WP (mefenoxam + rézoxiklorid)
 • Forum R (dimetomorf+rézoxiklorid)

A kötődött bogyók lisztharmatfertőzéssel szemben viszonylag fogékonyak, ezért továbbra is fontos, hogy felszívódó hatóanyagot tartalmazó készítményt alkalmazzunk, pl.:

 • Dynali (difenokonazol + cyflufenamid)
 • Topas 100 EC (penconazol)
 • Bumper 25EC( propikonazol)
 • Folicur Solo (tebukonazol)
 • Falcon 460EC (spiroxamin+tebukonazol+triadimenol)
 • Systhane Duplo (miklobutanil)

Természetesen a fenti lisztharmat elleni készítményekhez továbbra is alkalmazzuk az elemi kén tartalmú készítményeket – pl:Thiovit Jet, Kumulus S, Cosavet DF, Necator 80 WG, stb – kontakt kombinációs partnerként. A direkttermő fajtáknál (pl.: Othello) pedig a Karathane Star-t használjuk kontakt partnernek.

Itt az ideje, hogy a fürtkocsány bénulás megelőzése érdekében, különösen az arra fogékony fajtákon lombtrágyázást végezzük keserűsóval (magnézium-szulfát) (pl.:EPSO Top keserűsó).

Végül, de nem utolsó sorban, a permetezések végrehajtásával kapcsolatban fontos szempont , hogy a növényvédelmi kezeléseket lehetőleg a zöldmunkák elvégzését követően hajtsuk végre, és 25°C felett semmiképpen se permetezzünk.