Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2012.07.17.)

A június utolsó napjaitól kezdődő extrém meleg időjárás gyakorlatilag az elmúlt hét közepéig tartott, összesen mintegy másfél-két hét időtartamig. Az ennek során mért 36-39°C nappali maximumok és az ezzel párosuló rendkívül alacsony relatív páratartalom nem csak a szőlőt viselte meg, de a szőlő gombás betegségeinek is gyakorlatilag lehetetlenné tette a fertőzését és megnehezítette az életképes fertőzőképletek fennmaradását.

Ezzel párhuzamosan a szőlő intenzív hajtásnövekedése gyakorlatilag befejeződött, a csonkázást az ültetvényekben elvégezték és a fürtök a fürtzáródáson túl vannak. A száraz és meleg évjárat következményeként megfigyelhető, hogy a korai fajták fürtjeinek színesedése, zsendülése megkezdődött, sőt egyes korai fajtákon 50-60%-ban színeződött fürtöket is találni már.

Amennyiben eddig egészségesen tudtuk tartani a szőlő lombozatát és fürtjeit, ez mindenképpen jó alapot teremt a szüretig terjedő időszakot tekintve. A jelenlegi és az elkövetkezendő időszakban a fürtök lisztharmattal és peronoszpórával szembeni fogékonysága már kisebb. A hajtások és levelek viszont gyakorlatilag a tenyészidőszak végéig fogékonyak mindkettő betegséggel szemben, igaz kevésbé mint az intenzív hajtásnövekedés időszakában. A hajtások és levelek betegségmentességének biztosítása azért is fontos a jövőben, hogy zavartalan legyen a fürtök és a vesszők beérése, és a betegségeknek minél kevesebb áttelelő képlete képződjön a tenyészidőszak második felében.

Figyelembe véve a közeljövőben várható időjárást, a szőlő jelenlegi fejlettségét és az egyes fajták érési idejét, a jelenlegi időszakban a peronoszpóra és a lisztharmat ellen is a felszívódó+kontakt hatóanyagot is tartalmazó kombinációkat részesítsük még előnyben, de igyekezzünk a viszonylag rövidebb élelmezés egészségügyi várakozási idejű (é.v.i.) készítmények közül választani.

Peronoszpóra ellen az alábbi készítmények valamelyikének alkalmazását javaslom:

 • Ridomil Gold Plus 42,5WP (mefenoxam + rézoxiklorid) (é.v.i.: 21 nap)
 • Melody Compact (iprovalicarb+rézoxiklorid) (é.v.i.: 21 nap)
 • Curzate R (cimoxanil + rézoxiklorid) (é.v.i.:21 nap)
 • Kupfer Fusilan WG (cimoxanil + rézoxiklorid) (é.v.i.: 21 nap)
 • Pergado CU (mandipropamid+rézoxiklorid) (é.v.i.: 28 nap)

Lisztharmat ellen a kontakt elemi kén tartalmú készítményekkel – pl:Thiovit Jet, Kumulus S, Cosavet DF, Necator 80 WG, stb.(é.v.i.: nincs korlátozás) – vagy a metildinokap hatóanyagú Karathane Starral (é.v.i.: 21 nap) kombinációban az alábbi készítmények közül választhatunk:.

 • Topas 100 EC (penconazol) (é.v.i.: 14 nap)
 • Bumper 25EC (propikonazol) (é.v.i.: 14 nap)
 • Falcon 460EC (spiroxamin+tebukonazol+triadimenol) (é.v.i.: 14 nap)
 • Systhane Duplo (miklobutanil) (é.v.i.: 14 nap)

Július utolsó harmadában szükséges védekezni a szőlő levélatka ellen, ezzel csökkentve a nyáron esetleg felszaporodott állományt és a később telelőre vonuló atkanépességet. Védekezésre lehetőleg eltérő hatásmódú, más hatóanyagú készítményt alkalmazzunk mint amit a tavaszi kezeléshez használtunk, ezzel is csökkentve a készítményekkel szemben kialakuló rezisztencia veszélyét. A védekezésre használható atkaölőszerek lehetnek pl.:

 • Sanmite 20 WP (piridaben): kontakt és taglózó hatású, az összes fejlődési alak ellen hat, hosszú 50-60 nap hatástartam, max.2x évente (é.v.i.: 14 nap)
 • Envidor 240 SC (spirodiklofen): kontakt hatású, az összes fejlődési alak ellen hat, hatása hőmérséklettől független és hosszú több hetes, max.1x évente (é.v.i.: 14 nap)
 • Ortus 5 SC (fenpiroximát): kontakt és gyomorméreg, gyors taglózó hatású, tojások kivételével összes fejlődési alak ellen hat, max.2x évente (é.v.i.: 14 nap)
 • Magus 200 SC, Magister 200 SC (fenazaquin): kontakt és gyomorméreg, taglózó hatású, összes fejlődési alak ellen hatásos (é.v.i.: 28 nap)
 • Vertimec 1,8 EC (abamektin): felszívódó és transzlamináris gyors hatás, kontakt és gyomorméreg, mozgó alakokat pusztítja, tojásölő hatása nincs, max.2x évente (é.v.i.: 28 nap)
 • Omite 57E (propargit) : kontakt és gázhatású, magas hőmérsékleten is hatásos, elsősorban ú.n. nyári atkaölőszer, ragadozó atkákat kíméli (é.v.i.: 14 nap)