Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2012.06.30.)

Az elkövetkezendő időszakban szőlő intenzív hajtásnövekedése várhatóan egyre inkább mérséklődni fog, különös tekintettel, ha figyelembe vesszük, hogy várhatóan a nyár legmelegebb szakasza előtt állunk. Mivel a szőlő hajtásai mostanra már jelentős hosszúságot értek el, fajta és művelésmód függvényében a június végi-július eleji időszakban mindenképpen végezzük el a hajtások csonkázását. Ezzel párhuzamosan folyamatos és intenzív a bogyók növekedése, sőt termőhelytől függően egyes fajták a fürtzáródás kezdetén vannak.

A zöldmunkák elvégzésével kapcsolatban fontos szempont a hónaljhajtások kezelésének kérdése. A jelenlegi tudásunk szerint a szellős és áttekinthető fürtzóna kialakítása érdekében ebből a hajtásszakaszból célszerű tőből eltávolítanunk a hónaljhajtásokat. A fürtzóna feletti hajtásrészen viszont nem cél a hónaljhajtások maradéktalan eltávolítása. Ezzel szemben célszerű azokat 2-3 levél felett visszavágni, mert így még nem sűrítik kedvezőtlen mértékben a szőlő lombozatát, viszont a plusz levelek fontos szerepet töltenek be a tőke életében.

Mivel a szőlő hajtásai, levelei, fürtjei a jelenlegi fejlettségnél fogékonyak a betegségekkel szemben, ezét fokozott gondossággal kell a növényvédelmet terveznünk és végrehajtanunk.
A peronoszpóra ellen a fiatal fürtöket és a lombot egyaránt hatásosan megvédő készítmények közül válasszunk, pl.:

 • Ridomil Gold Plus 42,5WP (mefenoxam + rézoxiklorid)
 • Forum R (dimetomorf+rézoxiklorid)
 • Melody Compact (iprovalicarb+rézoxiklorid)
 • Pergado CU (mandipropamid+rézoxiklorid)
 • Curzate R (cimoxanil + rézoxiklorid)
 • Kupfer Fusilan WG (cimoxanil + rézoxiklorid)
 • Zetanil R (cimoxanil + rézoxiklorid)
 • Lieto ( cimoxanil + zoxamid) + kontkat réz hatóanyagú kombinációs partner javasolt

Tekintettel arra, hogy a kötődött bogyók lisztharmat fertőzéssel szemben még viszonylag fogékonyak, ezért továbbra is felszívódó+kontakt kombinációkat alkalmazzunk, amelyek természetesen a még fejlődő lombozatot is nagy biztonsággal védik. A szerválasztást tekintve továbbra is alkalmazhatjuk az alábbi készítményeket a kontakt elemi kén tartalmú készítményekkel – pl:Thiovit Jet, Kumulus S, Cosavet DF, Necator 80 WG, stb. – vagy a metildinokap hatóanyagú Karathane Starral kombinációban.

 • Topas 100 EC (penconazol)
 • Bumper 25EC( propikonazol)
 • Folicur Solo (tebukonazol) – szürkepenész elleni mellékhatása is van
 • Falcon 460EC (spiroxamin+tebukonazol+triadimenol)
 • Systhane Duplo (miklobutanil)

Mivel a szőlőfürtök fajtától függően már a fürtzáródáshoz közeli állapotban vannak, ezért – különösen szürkepenésszel szemben fogékony fajtákon – célszerű mérlegelni speciális szürkepenész elleni készítmény kijuttatását is. Ezzel a kezeléssel a betegségre fogékony fajtákban megelőző jelleggel tulajdonképpen megalapozzuk a zsendülés-érés időszakában szürkerothadás ellen szükség esetén végzendő kezelést. A szürkepenész elleni készítmények közül a jelenlegi időszakban részesítsük előnyben a hosszabb élelmezés-egészségügyi várakozási idejű (é.v.i.) készítményeket, valamint azokat amelyeknek a kijuttatása későbbi fejlettségnél már nem engedélyezett. Mindezek figyelembe vételével a jelenlegi időszakban a következő készítményeket valamelyikét ajánlom alkalmazni:

 • Chorus 50 WG: fürtzáródás időszakában ajánlott alkalmazni évente maximum 1 alkalommal, é.v.i.:14 nap
 • Cantus: lisztharmat és szürkepenész ellen hatásos, évi maximum 3 alkalommal ajánlott használni (virágzás, fürtzáródás, zsendülés), é.v.i.: 28 nap
 • Switch 62,5 WG felhasználható évi max. 3 alkalommal a fürtzáródástól az érés kezdetéig, a két kezelés között minimum 14 napnak el kell telnie, é.v.i.:28 nap
 • Pyrus 400 SC: fürtzáródás és zsendülés időszakában ajánlott alkalmazni, a két kezelés között minimum 14 napnak el kell telnie, az utolsó kezelés zsendülés idején végezhető, é.v.i.:21 nap
 • Scala: fürtzáródás és zsendülés időszakában ajánlott alkalmazni, a két kezelés között minimum 14 napnak el kell telnie, az utolsó kezelés zsendülés idején végezhető, é.v.i.:28 nap

Itt az ideje, hogy a fürtkocsány bénulás megelőzése érdekében, különösen az arra fogékony fajtákon elvégezzük a fürtzáródáskori lombtrágyázást keserűsóval (magnézium-szulfát) (pl.:EPSO Top keserűsó). Emellett továbbra is ajánlott valamilyen komplex makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmazó lombtrágya kijuttatása a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben (pl.:Wuxal, Fitohorm, Damisol).

Végül, de nem utolsó sorban, a permetezések végrehajtásával kapcsolatban fontos szempont , hogy a növényvédelmi kezeléseket lehetőleg a zöldmunkák elvégzését követően hajtsuk végre, és 25°C felett semmiképpen se permetezzünk.