Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2014.05.05.)

Az egyre jobban felmelegedő, de ugyanakkor változékony időjárásban felgyorsult a szőlő fejlődése is. A legtöbb helyen 15-20 centiméteresek a szőlő hajtásai, de némely fekvésben, illetve fajtákon már 20-25 cm-t is meghaladta a hajtások hossza. Ezzel párhuzamosan megjelentek a fürtkezdemények is.

Tekintettel a szőlő jelenlegi fejlettségére és a jövőben várható fejlődésére, jelenleg már mindenképpen meg kell kezdeni a peronoszpóra és a lisztharmat elleni megelőző védekezést.

A peronoszpóra esetén, ha a szőlő levelei elérik az 5-10 cm-es nagyságot, az éjszakai hőmérséklet nem süllyed 10°C alá, valamint 1-2 napon belül minimum 10 mm csapadék hullik, akkor meg van a lehetőség a fertőzés kialakulásához.

Az egyre intenzívebben fejlődő hajtások és a megjelenő fürtvirágzatok védelmének biztosítása érdekében a felszívódó és kontakt hatóanyagot is tartalmazó kombinációkat alkalmazzuk.

A peronoszpóra ellen az alábbi készítmények és kombinációk alkalmazása javasolt a jelenlegi időszakban, pl.:

  • Acrobat MZ WG
  • Forum R
  • Ridomil Gold MZ WG
  • Ridomil Gold Plus 42,5 WP
  • Mildicut (+ kontakt partner használata javasolt, pl.: rézkészítmények, Dithane, Bravo 500, Polyram DF, Delan 700 WG)

A lisztharmat esetén a kórokozó áttelelőképleteiből (kleisztotéciumok) már viszonylag csekély csapadékot (3-10 mm) követően megkezdődik a spórák kiszóródása, amelyek megkezdik csírázásukat a fiatal leveleken. A lisztharmat esetében különösen fontos, hogy a kórokozó ellen a virágzás előtt megkezdett megelőző jellegű védekezésekkel kell megalapozni, a fejlődő hajtások és fürtök védelmét, ugyanis a kötődött bogyókon megtelepedett lisztharmat elleni védekezés már rendkívül nehéz. Mindezeket figyelembe véve a lisztharmat ellen is alkalmazzunk felszívódó és kontakt hatóanyagú készítmények kombinációit.

A lisztharmat ellen alkalmazható legegyszerűbb kontakt hatóanyagú készítmények a kén tartalmú növényvédő-szerek (pl.: Thiovit Jet, Kumulus, Cosavet DF), azonban tekintettel arra, hogy a direkttermőket (pl.:Othelló) is tartalmazó ültetvényekben ezen fajtákat perzselés érheti, ezért ilyen területeken kontakt kombinációs partnernek a Karathane Start használjuk.

A felszívódó hatóanyagot tartalmazó készítmények közül a jelenlegi időszakban az alábbi készítmények közül választhatunk, pl.:

  • Topas 100 EC
  • Bumper 25 EC
  • Systhane Duplo
  • Falcon 460 EC