Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2014.03.24.)

A szokatlanul enyhe telet követően a korai és intenzív felmelegedés hatására az elmúlt napokban az évszakhoz képest rendkívül intenzívvé vált a szőlő fejlődése. Jelenleg a szőlőfajták legtöbbje a rügypattanás illetve a rügyduzzadás állapotában van, de meleg fekvésben, korai fajtákon szórványosan már megtörtént a rügyfakadás is.

Mindezek függvényében a metszéssel párhuzamosan szinte rohamléptekben kell felkészülni a szőlő növényvédelmére is.

Tekintettel a rendkívül enyhe téli időjárásra, általánosságban mindenképpen elmondható, hogy a szőlő kórokozói és kártevői számára viszonylag kedvezőek voltak az áttelelés feltételei, ezért valószínűleg nagyobb számban teleltek át. Ehhez hozzáadva a korai és intenzív kitavaszodást, várható a kártevők és betegségek korai aktivizálódása, amelyek fokozott veszélyt jelenthetnek a fakadó szőlők kicsiny és érzékeny lombfelületére.

Ott ahol a tőkék a rügyduzzadás állapotában vannak mindenképpen indokolt a metszést követően a lemosó permetezés elvégzése. A lemosó permetezéssel mindenképpen gyéríthető a vesszők, valamint a tőke idős fás részeinek felületén áttelelt kártevők és kórokozók. A lemosó permetezés további előnyös hatása, hogy valamelyest segít a metszési sebek „lezárásában”, természetesen ez nem helyettesíti a különösen nagyobb sebek esetén ajánlott gondos sebkezelést.

A lemosó permetezésre a réz, a kén illetve paraffin- vagy vazelinolaj hatóanyagú készítmények használhatóak illetve ezek tankkombinációi vagy a gyári kombinációik.

A réz hatóanyagú készítmények a lisztharmat kivételével a gombás és baktériumos betegségek széles köre ellen hatásosak. A lemosó permetezésnél alkalmazhatók például: a Champion 50 WG, Bordóilé Neo SC, Cuproxat FW, Funguran-OH 50 WP, Neoram 37,5 WG. A réz hatóanyagú készítmények egy részét gyárilag valamilyen olaj hatóanyaggal is kombinálhatják, amelynek következtében az állati kártevők (atkák, tripszek, pajzstetvek) áttelelő alakjai ellen is hatásos az adott készítmény. Ilyen pl.:a Vegesol R, Vektafid R

A kén hatóanyagú készítmények elsősorban a lisztharmat ellen hatásosak, valamint atkagyérítő mellékhatással rendelkeznek. A lemosó permetezésre használható kén (mészkén) tartalmú készítmények általában valamilyen olajos hatóanyaggal kombináltak, amely fokozza az állati kártevők elleni hatékonyságukat. Ilyen készítmények például a: Nevikén és a Nevikén Extra

Végezetül vannak készítmények amelyek réz, kén és valamilyen olajos hatóanyagot is gyári kombinációban tartalmaznak, így a kártevők és kórokozók széles skálája ellen hatékonyak. Ilyen növényvédő szer pl.:a Vegesol eReS.

A lemosó permetezés végrehajtása során fontos, hogy azt bő lémennyiséggel végezzük, ezzel biztosítva, hogy a permetlé megfolyjon a növény felületén és mindenhol bőségesen befedje azt. Emellett nagyon fontos, hogy az alkalmazandó készítmény dózisát a növény fejlettségének megfelelően válasszuk meg.