Aktuális növényvédelmi teendők a szőlőben (2012.05.18.)

A szőlő jelenleg az intenzív hajtásnövekedés kezdetén, valamint ezzel párhuzamosan a fürtvirágzatok megnyúlásának időszakában van, és ebben a fejlődési fázisban a szőlő már kifejezetten érzékeny a különböző betegségekkel és kártevőkkel szemben. A meteorológiai előrejelzés alapján az elkövetkezendő időszakban a felmelegedéssel párhuzamosan csapadék is valószínű, bár a mennyisége és az eloszlása bizonytalan.

Mindezeket figyelembe véve mindenképpen indokolt megelőző jelleggel védekezni a peronoszpóra és a lisztharmat ellen, mivel az első tünetek észlelésekor megkezdett védekezésnél a kórokozó sok esetben már olyan tömegben van jelen az ültetvényben, hogy már nem tudjuk kellő hatékonysággal blokkolni a terjedését, szaporodását, ebből következően megakadályozni kártételét, és a kijuttatott növényvédő-szernek sem tudjuk kihasználni a maximális „tudását”. A megelőző jelleggel elvégzett kezelések további jelentősége az, hogy lehetőleg betegségektől mentes állapotban érje el a szőlő a virágzást, ezzel is megalapozva a zavartalan virágzást és kötödést, biztosítva a jövőbeni termés alapjait.

Peronoszpóra és lisztharmat ellen most már mindenképpen a felszívódó + kontakt hatóanyagokat tartalmazó kombinációkat alkalmazzunk!

A peronoszpóra ellen a jelenlegi időszakban az alábbi készítmények valamelyikét ajánlom:

 • Ridomil Gold MZ (mefenoxam+mankoceb)
 • Ridomil Gold Plus (mefenoxam + rézoxiklorid)
 • Profiler (fluopiklolid+foszetil)
 • Sereno (fenamidon+mankoceb)
 • Acrobat MZ (dimetomorf+mankoceb)
 • Forum R (dimetomorf+rézoxiklorid)
 • Fantic M (benalaxil-M+mankoceb)

A lisztharmat ellen a következő növényvédő-szerek alkalmazását javaslom:

 • Topas 100 EC (penconazol)
 • Bumper 25EC( propikonazol)
 • Folicur Solo (tebukonazol)
 • Falcon 460EC (spiroxamin+tebukonazol+triadimenol)
 • Systhane Duplo (miklobutanil)

Mivel a lisztharmat elleni készítmények csak egy felszívódó hatóanyagot tartalmaznak, ezért az elemi kén tartalmú készítményeket – pl:Thiovit Jet, Kumulus S, Cosavet DF, Necator 80 WG, stb. – vagy a metildinokap hatóanyagú Karathane Star-t továbbra is ajánlom alkalmazni kombinációs partnerként.

A kihelyezett molycsapdák fogási eredményei alapján az látható, hogy mindkét szőlőmoly faj (tarka és nyerges szőlőmoly) rajzása gyakorlatilag nulla. Hazai tapasztalatok alapján, ha heti fogás kevesebb mint 25-30 db, akkor nem szükséges a védekezés mert nagyon alacsony lesz a károsító lárvák egyedszáma és ebből adódóan a kártétel is rendkívül alacsony mértékű lesz.
A helyi fogási eredmények alapján is nagyon valószínű, hogy a molylárvák kártételére gyakorlatilag nem kell számítani, vagy csak nagyon minimális, észlelési szinten.

Tekintettel arra, hogy a fejlődő fürtök molylárvák elleni védelme is kulcsfontosságú, aki a molylárvák elleni védekezés mellett dönt annak azt a fiatal lárvák ellen kell azt időzítenie. Védekezésre az alábbi készítmények alkalmasak:
pl.: Karate Zeon 5CS, Karate 2,5 WG, Decis, Cyperkill 25 EC, Centris 250, Trebon 10 F, Megatox 40 EC, Avaunt, Steward, Laser, Spin-Tor, Affirm, Cascade 5 EC, Insegar 25 WP, Runner 2F, Coragen 20 SC, Dipel, stb

A továbbiakban is fontosnak tartom, hogy a szakszerűen folytatott zöldmunkákkal biztosítsuk azt a jó lombszerkezetet , amelyet hatékonyan tudunk megvédeni a betegségektől és kártevőktől.
A növényvédelmi kezelésekkel egy menetben továbbra is ajánlott valamilyen komplex (makro és mikroelemeket is tartalmazó) lombtrágya alkalmazása (pl.:Wuxal, Fitohorm, Damisol, stb.).