A szüreti időpont megválasztása

„Nehéz szüretem lesz. Se szőlőm, se hordóm.”

A (jó) bor készítésének egyik fontos lépése a szüreti időpont megfelelő megválasztása. Az idei nyár könnyen megviccelhet bennünket, hiszen a szőlő termés idén alapvetően szép és bőséges.

A csapadékszegény és szellős időjárás erősen hátráltatja a gombás betegségek terjedését. Nagyobb kárt okoznak a szomjas rovarok és vadak.

Az eddigi idei szüreti tapasztalatok és a próbaszüretek elég érdekes értékeket adnak. Míg a nagy meleg hatására gyorsan csökken a titrálható sav koncentráció, a cukortartalom nem emelkedik a korábbi évek alapján elvárt mértékben. Egyes ültetvények viszont meglepően magas cukortartalmat szedtek már össze, így általános megállapítás – egyelőre – nem tehető.

A korai szőlők kicsit (kb. 1 héttel) korábban érik el technológiai érettségüket, mint általában.

Fontos! A legutolsó permetezésnél használt szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejének lejárta előtt ne szüreteljünk! Rendszeresen figyeljük a termést, és végezzünk próbaszüretet! A mustfok (cukortartalom) mérése nem elegendő, érdemes a savtartalmat is mérni! Az ideális savtartalom fajtától függően 5-9 g/l között van, szerencsés esetben ez a megfelelően magas cukortartalommal társul.

Szüret után lehetséges a must összetételének javítása, azonban a cukor pótlása könnyebb, mint a savaké:

  • a cukor tökéletesen és könnyen oldódik a mustban;
  • a borban a borkősav jelenik meg a legnagyobb koncentrációban, de a harmonikus összetételhez a többi előforduló sav is hozzájárul, melyek megfelelő arányú pótlása – főleg kistermelőknek – nem lehetséges.

Gondolatébresztő a szüretről, szőlőfeldolgozásról:

  • Ügyeljünk a tisztaságra! Tiszta edényekkel és eszközökkel dolgozzunk szürettől kezdve, a bor teljes élettartama alatt!
  • Hidegen (praktikusan reggel) szedjük a szőlőt, a feldolgozás alatt tartsuk hidegen! Ez főként az illatos fehér fajtáknál fontos szempont.
  • Fajélesztővel történő beoltás előtt ülepítsük a mustot, főleg akkor, ha permetszerrel szennyezettek a szemek, vagy nem egészséges a szőlő!
  • Ha fajélesztőt használunk, ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű élesztő-tápanyag adagolásáról sem!
  • Rendszeresen – a zajos erjedés időszakában akár naponta többször is – ellenőrizzük a must/murci hőmérsékletét, és szükség esetén alkalmazzunk valamilyen hűtést!
  • Mustgáz (szén-dioxid) veszély! 100 liter 20 mustfokos must teljes kierjedése során kb. 9 m3 szén-dioxid keletkezik, mely a helyiséget alulról tölti fel, mivel sűrűsége nagyobb a levelgőénél. Gondoskodjunk megfelelő szellőztetésről, ill. a régi, deréktájban vagy lejjebb tartott égő gyertyás módszerrel (ha ég a gyertya: OK) ellenőrizzük a helyiség biztonságosságát!