Borverseny 2024 Meghívó

Egyesületünk 2024. február 24-én rendezi a „XXXIII”. Tarjáni Borversenyt, melyre szeretettel várjuk Önöket és boraikat!

A borverseny és az eredményhirdetés nyílt, melyre szeretettel várunk minden kedves szőlő- és bortermelőt, érdeklődőt. A részvételre és nevezésre külön bátorítjuk a tarjániakat és a tarjáni termőhelyen termelt szőlőből készített borok termelőit!

Borbírálat: 2024. február 24. szombaton 15.30 órától a tarjáni Közösségi Házban (Kultúrház; Tarján, Rákóczi út 32.).

 • Várjuk a kedves érdeklődőket a társadalmi zsűribe! Érkezés 15.00-ra.
 • A bírálat a 20 pontos minősítési rendszer alapján történik.
 • Eredményhirdetés kb. 19:00 órakor, utána vacsora, ami vacsorajegy ellenében fogyasztható (nevezéskor korlátozott számban vásárolható).

Részletek:

Minták leadása:

 • 2024. február 23-án pénteken 16:30-18:30 óra között a tarjáni Közösségi Házban (Kultúrház ) (2831 Tarján, Rákóczi út 32.), vagy:
 • 2024. február 23-án pénteken 8:00-11:00 óra között az ASG-KER Kisgép- és Szerszámáruházban (2800 Tatabánya, Vértanúk tere 20.)

A minták leadásakor fizetendő a minták nevezési díja: 1.000,- Ft / minta, valamint a kért vacsorajegyek ára ( 4.000,- Ft / adag). A vacsorajegyek érkezési sorrendben, korlátozott számban vásárolhatók. Később nincs lehetőség vacsorajegyek vásárlására.

A minták leadása: mintánként 2-2 db forgalomban levő 0,7-0,75 literes, lehetőleg sötét boros üvegpalack, dugóval, csavarzárral vagy koronazárral lezárva. A palackokon semmilyen jelölés nem megengedett!

A nevezéskor az alábbi adatokat kell megadni:

 • termelő neve, címe, e-mail címe (a nevet az oklevélre írjuk és megjelenik az eredménylistában; a címadatok megadása önkéntes, azokat a szervezők a következő borversenyek és hasonló rendezvények meghívóinak kiküldéséhez használják fel)
 • adott bor fajtája (melyet a bírákkal ismertetünk; házasítás és vegyes bor esetében a főbb fajtákat is kérjük megnevezni), évjárata, kategóriája (ld. lejjebb), termőhelye
 • bor fajtája vagy fantázianeve, amely az oklevélen kerül feltüntetésre
 • további információ a borról – ha rendelkezésre áll – mely segíti a helyes besorolást: pl. alkoholtartalom, maradékcukor (száraz, félszáraz, édes), stb.

Borok kategóriái:

 • Fehérbor: fehér szőlőből „hagyományos” eljárással készült csendes bor (legfeljebb rövid héjon áztatás, gyors feldolgozás; héjon erjedés nem történt), mely irányított vagy spontán erjesztéssel készült, technológiai vagy természetes tisztításon átesett (pl. derítés, szűrés).
 • Rozébor: kék szőlőből „fehérbor technológiával” (ld. előző pont; héjon erjedés nem történt) készült csendes bor. Ide tartoznak a kék szőlőből készült „fehérborok” is.
 • Vörösbor: kék szőlőből, héjon áztatással és erjesztéssel készült csendes vörösbor. Sillerbor: kék szőlőből készült, tipikusan könnyed csendes vörösbor, melynek erjedése a héjon áztatás során megindult, de teljes lezajlása már a lemert vagy préselt lében történt meg. A sillerborokat a vörösborokkal közösen értékeljük.
 • Különleges bor: a fenti kategóriákba nem sorolható, kizárólag szőlőből, erjesztéssel készült bor (alkoholtartalmú ital). Ide tartoznak pl. a seprővel együtt fogyasztandó, tipikusan az ún. naturális borok; a fehér szőlőből héjon erjesztéssel készült ún. narancsborok; a szén-dioxidot tartalmazó gyöngyöző, habzó-, és pezsgőborok, pét-natok; élesztőhártya (flor) alatt érlelt borok; fehér és vörösbor házasításával készült borok; különböző évjáratok boraiból készült házasítások; aszúborok; stb. Javasoljuk. hogy a direkttermő szőlőből készült borok is ebben a kategóriában induljanak.

A borverseny lebonyolítása

A minták a beérkezéskor egyedi, ún. nyilvános, érkezési sorszámot kapnak. Az összes minta beérkezését követően, kizárólag a mintákról rendelkezésre álló adatok alapján (fajta, kategória, cukortartalom, évjárat) a versenybizottság a borokat szétosztja három bíráló bizottság között és megállapítják a kóstolási sorrendet, törekedve arra, hogy a bizottságok egyenlő számú tételt kóstoljanak; a bizottságok egyformán változatos kóstolási sort bíráljanak; valamint a sorrendben egymás után következő borok lehetőleg ne befolyásolják a tárgyilagos érzékszervi bírálhatóságot.

A minták titkos, ún. bírálati sorszámot is kapnak, melyek hozzárendelése, tárolása és visszafejtése számítógépes rendszerrel történik és lehetséges. A visszafejtés a borverseny lezártáig nem ismert. A bírálat során tételenként ismertetésre kerül: titkos sorszám, fajta (kategória), évjárat; különleges borok esetében a specialitás fő jellemzője. A nyilvántartást vezető és a számítógépes rendszert kezelő személyek a bírálatban nem vesznek részt.

A bizottságokban 2-2 fő meghívott borász, vagy borászathoz kapcsolódó végzettségű, foglalkozású szakmai zsűritag vesz részt. Bírálati súlyuk 1/3-1/3. A bizottságokban részt vesznek azok az érdeklődők és egyéb vendégek (társadalmi zsűri), akik ezt kérik és a helyszínen megjelennek, és a bizottságuk elé került valamennyi mintát minősítik. A társadalmi zsűri átlagos pontszámának súlya a bírálatban 1/3. A bírálat a 20 pontos bírálati rendszer szerint történik. A bírálat preferáltan elektronikusan történik a bírálat ideje alatt a helyszínen elérhető online alkalmazás segítségével. Ehhez kérjük, a bírák hozzanak magukkal feltöltött mobiltelefont vagy táblagépet, tartalék vagy külső akkumulátort! A bírák pontszámaikat az adatvesztés elkerülésének érdekében bírálati lapon, kézírással is rögzítik. Eltérés esetén a kézírással rögzített pontszámot vesszük figyelembe. Lehetőség van csak a papír alapú bírálatra is.

A borok minősítése a szakmai és társadalmi zsűri által adott pontszámok átlaga alapján kerül meghatározásra. Két tizedes pontosságra kerekítve:

 • 16,51 és nagyobb: bronzérem;
 • 17,51 és nagyobb: ezüstérem;
 • 18,51 és nagyobb: aranyérem;
 • Nagy aranyérem: kiemelkedő minőségű borért a szakmai bírálóbizottság egyhangú döntése alapján adható.

Díjazás:

Oklevelet kapnak az arany-, ezüst- és bronzérem minősítést elérő borok valamennyi kategóriában. Az oklevelekre a termelő neve, a bor (nevezéskor leadott) fantázianeve, ill. ennek hiányában a fajtája, valamint az elért minősítés kerül feltüntetésre. Az évjárat csak abban az esetben jelenik meg, ha nem egyezik meg a legutóbbi évjárattal.

Különdíjak:

 • Legjobb tarjáni termőhelyű fehérbor: külön oklevél és kupa.
 • Legjobb tarjáni termőhelyű vörösbor: külön oklevél és kupa.
 • Legmagasabb pontszámot elérő bor: külön oklevél és kupa.
 • Legjobb idegen (nem tarjáni) termőhelyű fehérbor: külön oklevél.
 • Legjobb idegen (nem tarjáni) termőhelyű vörösbor: külön oklevél.
 • Legjobb rozébor: külön oklevél.
 • Legjobb Irsai Vándorkupa a legmagasabb pontszámot elérő Irsai Olivér borért: külön oklevél és vándorkupa.
 • Krancz János-emlékdíj: a vándordíj és külön oklevél nyertesét a tarjáni szőlő- és borkultúráért legtöbbet tevő termelők közül választja ki a versenybizottság.