Borverseny 2020 Meghívó

Egyesületünk 2020. február 29-én rendezi a jubileumi XXX. tarjáni borversenyt, melyre szeretettel várjuk Önöket és boraikat!

A borverseny és az eredményhirdetés nyílt, melyre szeretettel várunk minden kedves szőlő- és bortermelőt, érdeklődőt. A részvételre és nevezésre külön bátorítjuk a tarjániakat és a tarjáni termőhelyen termelt szőlőből készített borok termelőit!

Borbírálat és eredményhirdetés: 2020. február 29. szombaton 16.00 órától a tarjáni Kultúrházban.

 • Várjuk a kedves érdeklődőket a társadalmi zsűribe! Érkezés 15.30-ra.
 • A bírálat a 20 pontos minősítési rendszer alapján történik.
 • Eredményhirdetés kb. 19:00 órakor, utána vacsora, ami vacsorajegy ellenében fogyasztható (nevezéskor vásárolható).

Részletek:

Minták leadása:

 • 2020. február 28-án pénteken 15:30-19:00 óra között a tarjáni Művelődési Házban (Kultúrotthon ) (2831 Tarján, Rákóczi út 32.), vagy:
 • 2020. február 28-án pénteken 8:00-11:00 óra között az ASG-KER Kisgép- és Szerszámáruházban (2800 Tatabánya, Vértanúk tere 20.)

A minták leadásakor fizetendő a minták nevezési díja: 1.000,- Ft / minta, valamint a kért vacsorajegyek ára ( 3.000,- Ft / adag). Később nincs lehetőség vacsorajegyek vásárlására.

A minták leadása: mintánként 2-2 db forgalomban levő 0,7-0,75 literes, lehetőleg sötét boros üvegpalack, dugóval (preferált), csavarzárral vagy koronazárral lezárva. A palackokon semmilyen jelölés nem megengedett!

A nevezéskor az alábbi adatokat kell megadni:

 • termelő neve, címe, e-mail címe (a nevet az oklevélre írjuk és megjelenik az eredménylistában; a címadatok megadása önkéntes, azokat a szervezők a következő borversenyek és hasonló rendezvények meghívóinak kiküldéséhez használják fel)
 • adott bor fajtája (melyet a bírákkal ismertetünk; házasítás és vegyes bor esetében a főbb fajtákat is kérjük megnevezni), évjárata, kategóriája (ld. lejjebb), termőhelye
 • bor fajtája vagy fantázianeve, amely az oklevélen kerül feltüntetésre
 • további információ a borról – ha rendelkezésre áll – mely segíti a helyes besorolást: pl. alkoholtartalom, maradékcukor (száraz, félszáraz, édes), stb.

Borok kategóriái:

 • Fehérbor: fehér szőlőből “hagyományos” eljárással (legfeljebb rövid héjon áztatás, gyors feldolgozás, héjon erjedés nem történt) készült csendes bor, mely irányított vagy spontán erjesztéssel készült, technológiai vagy természetes tisztításon átesett (pl. derítés, szűrés).
 • Rozébor: kék szőlőből “fehérbor technológiával” (ld. előző pont; héjon erjedés nem történt) készült csendes bor. Ide tartoznak a kék szőlőből készült “fehérborok” is.
 • Vörösbor: kék szőlőből, héjon áztatással és erjesztéssel készült csendes vörösbor. Sillerbor: kék szőlőből készült, tipikusan könnyed csendes vörösbor, melynek erjedése a héjon áztatás során megindult, de teljes lezajlása már a lemert vagy préselt lében történt meg. A sillerborokat a vörösborokkal közösen értékeljük.
 • Különleges bor: a fenti kategóriákba nem sorolható, kizárólag szőlőből, erjesztéssel készült bor (alkoholtartalmú ital). Ide tartoznak pl. a seprővel együtt fogyasztandó, tipikusan az ún. naturális borok; a fehér szőlőből héjon erjesztéssel készült ún. narancsborok; a szén-dioxidot tartalmazó gyöngyöző, habzó-, és pezsgőborok, pét-natok; élesztőhártya (flor) alatt érlelt borok; fehér és vörösbor házasításával készült borok; különböző évjáratok boraiból készült házasítások; aszúborok; stb. Javasoljuk. hogy a direkttermő szőlőből készült borok is ebben a kategóriában induljanak.

A borverseny lebonyolítása

A minták a beérkezéskor egyedi, ún. nyilvános, érkezési sorszámot kapnak. Az összes minta beérkezését követően, kizárólag a mintákról rendelkezésre álló adatok alapján (fajta, kategória, cukortartalom, évjárat) a versenybizottság a borokat szétosztja három bíráló bizottság között és megállapítják a kóstolási sorrendet, törekedve arra, hogy a bizottságok egyenlő számú tételt kóstoljanak; a bizottságok egyformán változatos kóstolási sort bíráljanak; valamint a sorrendben egymás után következő borok lehetőleg ne befolyásolják a tárgyilagos érzékszervi bírálhatóságot.

A minták titkos, ún. bírálati sorszámot is kapnak, melyek hozzárendelése, tárolása és visszafejtése számítógépes rendszerrel történik és lehetséges. A visszafejtés a borverseny lezártáig nem ismert. A bírálat során tételenként ismertetésre kerül: titkos sorszám, fajta (kategória), évjárat; különleges borok esetében a specialitás fő jellemzője. A nyilvántartást vezető és a számítógépes rendszert kezelő személyek a bírálatban nem vesznek részt.

A bizottságokban 2-2 fő meghívott borász, vagy borászathoz kapcsolódó végzettségű, foglalkozású szakmai zsűritag vesz részt. Bírálati súlyuk 1/3-1/3. A bizottságokban részt vesznek azok az érdeklődők és egyéb vendégek (társadalmi zsűri), akik ezt kérik és a helyszínen megjelennek, és a bizottságuk elé került valamennyi mintát minősítik. A társadalmi zsűri átlagos pontszámának súlya a bírálatban 1/3. A bírálat a 20 pontos bírálati rendszer szerint történik. A bírálat preferáltan elektronikusan történik a bírálat ideje alatt a helyszínen elérhető online alkalmazás segítségével. Ehhez kérjük, a bírák hozzanak magukkal mobiltelefont vagy táblagépet és töltőt, töltőkábelt! A bírák pontszámaikat az adatvesztés elkerülésének érdekében bírálati lapon, kézírással is rögzítik. Eltérés esetén a kézírással rögzített pontszámot vesszük figyelembe. Lehetőség van csak a papír alapú bírálatra is.

A borok minősítése a szakmai és társadalmi zsűri által adott pontszámok átlaga alapján kerül meghatározásra. Két tizedes pontosságra kerekítve:

 • 16,51 és nagyobb: bronzérem;
 • 17,51 és nagyobb: ezüstérem;
 • 18,51 és nagyobb: aranyérem;
 • Nagy aranyérem: kiemelkedő minőségű borért a szakmai bírálóbizottság egyhangú döntése alapján adható.

Díjazás:

Oklevelet kapnak az arany-, ezüst- és bronzérem minősítést elérő borok valamennyi kategóriában. Az oklevelekre a termelő neve, a bor (nevezéskor leadott) fantázianeve, ill. ennek hiányában a fajtája, valamint az elért minősítés kerül feltüntetésre. Az évjárat csak abban az esetben jelenik meg, ha nem egyezik meg a legutóbbi évjárattal.

Különdíjak:

 • Legjobb tarjáni termőhelyű fehérbor: külön oklevél és kupa.
 • Legjobb tarjáni termőhelyű vörösbor: külön oklevél és kupa.
 • Legmagasabb pontszámot elérő bor: külön oklevél és kupa.
 • Legjobb idegen (nem tarjáni) termőhelyű fehérbor: külön oklevél.
 • Legjobb idegen (nem tarjáni) termőhelyű vörösbor: külön oklevél.
 • Legjobb rozébor: külön oklevél.
 • Legjobb különleges bor: külön oklevél.
 • Legjobb Irsai Vándorkupa a legmagasabb pontszámot elérő Irsai Olivér borért: külön oklevél és vándorkupa.
 • Krancz János-emlékdíj: a vándordíj és külön oklevél nyertesét a tarjáni szőlő- és borkultúráért legtöbbet tevő termelők közül választja ki a versenybizottság.